Спомен соба „Рашка – ратна престоница Краљевине Србије 1915“

Спомен соба је за посете отворена сваког радног дана од 7 до 15 часова.

Одлуком Скупштине општине Рашка од 1. новембра 1988. године, Кућа Курсулића је проглашена за културно добро (споменик културе 01 број: 06 – 1 – 100/88 од 1. новембра 1988).

Групну посету ван радног времена и стручно вођење кроз изложбу можете најавити на тел: 061/3110983 или e-mail: ckgradacdanijela@gmail.com минимум дан раније.

Спомен соба се налази у Кући Курсулића у Рашки, улица Ибарска 6. Отворена је 12. новембра 2015. године приликом обележавања 100-те годишњице од боравка Владе Краљевине Србије и престолонаследника Александра Карађорђевића у Рашки (31. октобар – 12. новембар 1915. године).

Главни део изложбе односи се на сам догађај – боравка Владе и престолонаследника у Рашки. Чине га документа и копије докумената (записници са одржаних седница, сведочења учесника), фотографије актера догађаја (Александар Карађорђевић, Никола Пашић, Живојин Мишић, министри у Влади) и предмети из тог периода: униформе – панталоне, блуза, шајкача, опанци, војне заставе и др. Чињеница да се у Рашки тих дана нашла и једна национална реликвија од непроцењивог значаја за Србију – Мирослављево јеванђеље, најзначајни ћирилични споменик српско-словенске писмености из 12. века, посебно је допринела значају и атрактивности ове поставке у оквиру које се налази његово фототтипско издање.

Један „кутак“ спомен собе посвећен је Милунки Савић, која је прославила овај део Србије у Балканским и Првом светском рату, у коме су осим репринта њених фотографија изложена њена одликовања као и реплика униформе у којој је ратовала.

Ова поставка је оплемењена и са неколико уметничких предмета. Центар за културу располаже једним барељефом са ликом Николе Пашића и скулптуром аутора Живорада Циглића који својом „причом“ директно асоцирају на догађаје у Рашки од пре више од једног века.

Један део је посвећен  породици Курсулић која је уступила свој дом за седиште Владе и Државни трезор. То је била угледна предузетничка породица која је дала велики допринос развоју Рашке с краја 19. и у првој половини 20. века.  Формиран је мали салон варошке куће са фотографијама чланова породице.

Аутор поставке: Милојко Милоћевић

Друге музејске активности

Родна кућа Милунке Савић се налази у селу Копривници код Јошаничке Бање и представља родно место велике српске јунакиње. Копривница је село где је она рођена, живела, одакле је кренула у ослободилачке …

Меморијална соба Милунке Савић се налази у Јошаничкој Бањи, улица Милунке Савић, у оквиру Спомен комплекса подигнутог жени војнику у част. Милунка је била највећа српска хероина. Учествовала је у три …

последње вести

МУЗЕЈСКЕ АКТИВНОСТИ

МУЗЕЈСКЕ АКТИВНОСТИ​