Родна кућа Милунке Савић

Обилазак изложбе у родној кући Милунке Савић можете најавити на тел: 061/3110983 или e-mail: ckgradacdanijela@gmail.com минимум дан раније.

Родна кућа Милунке Савић се налази у селу Копривници код Јошаничке Бање и представља родно место велике српске јунакиње. Копривница је село где је она рођена, живела, одакле је кренула у ослободилачке ратове и у које се често враћала.

Домаћинство су некада чинили кућа са вајатом, пекара за печење хлеба, амбар за жито, кош за кукуруз и дрвљаник. Кућа је саграђена у првој половини 20. века и представља типичан пример традиционалног, народног градитељства назначеног периода.

Временом објекат је знатно пропао, али су током 2014. и 2015. године урађени конзерваторско-рестаураторски радови и кућа је, заједно са већино пратећих објеката, враћена у изворно стање под руководством архитекте Рајка Чубрића.

У Милункиној родној кући се налази стална, етнолошка поставка коју чине бројни употребни предмети из прве половине 20. века: посуђе, разбој, ћилими…

Од стране Завода за заштиту споменика културе Краљево покренута је 2021. године процедура за утврђивање Родне куће Милунке Савић за културно добро-знаменито место.

Аутори поставке: Дејан Котурановић, Данијела Матовић

Руководилац пројектом: Дејан Котурановић

Друге музејске активности

Меморијална соба Милунке Савић се налази у Јошаничкој Бањи, улица Милунке Савић, у оквиру Спомен комплекса подигнутог жени војнику у част. Милунка је била највећа српска хероина. Учествовала је у три …

Спомен соба се налази у Кући Курсулића у Рашки, улица Ибарска 6. Отворена је 12. новембра 2015. године приликом обележавања 100-те годишњице од боравка Владе Краљевине Србије и престолонаследника Алек …

последње вести

МУЗЕЈСКЕ АКТИВНОСТИ

МУЗЕЈСКЕ АКТИВНОСТИ​