Меморијална соба Милунке Савић

Меморијална соба је за посете отворена сваког радног дана од 10 до 14 часова.

У оквиру изложбе постоји видео водич на знаковном језику и рампа за особе у инвалидским колицима.

Групну посету ван радног времена и стручно вођење кроз изложбу можете најавити на тел: 061/3110983 или e-mail: ckgradacdanijela@gmail.com минимум дан раније.

Меморијална соба Милунке Савић се налази у Јошаничкој Бањи, улица Милунке Савић, у оквиру Спомен комплекса подигнутог жени војнику у част. Милунка је била највећа српска хероина. Учествовала је у три рата на почетку 20. века (Балканским ратовима и у Првом светском рату). Забележена је као жена са највише одликовања у историји ратовања.  Рођена је у селу Копривници, надомак Јошаничке Бање.

Меморијални комплекс са скулптуром Милунке Савић је подигнут 1995. године. Идејно решење меморијала је урадио архитекта Слободан Митровић Коби, а скулптуру вајар Љубиша Манчић.

Изложба у Меморијалној соби је мултимедијалног карактера. Сачињена је из неколико сегмената. Централно место изложбе заузима интерактивни мозаик који чине бројне Милункине фотографије из различитих периода њеног живота. Свака фотографија је кодирана и иза себе крије аутентичан документарни филм из периода Великог рата. Филмове путем таблет рачунара покреће специјално креирана апликација, а они се у оригиналу чувају у Југословенској кинотеци у Београду.

Други сегмент су два, импровизована, војна рова – српски и аустроугарски. Њихова улога је да посетиоцу дочарају услове у којима је Милунка ратовала. У оквиру ровова су изложене скулптуре војнике, војне униформе, заставе, оружје… Саставни део поставке представља и изложба предмета из периода Првог светског рата, фотографије, докумената и насловнице француског дневног листа Le Petit Journal.

Меморијална соба је резултат пројекта који су финансирали Министарство културе и информисања Републике Србије и Општина Рашка.

Аутор поставке: др Душан Јововић

Коауторка поставке: Данијела Матовић

Руководилац пројектом: Дејан Котурановић

Друге музејске активности

Родна кућа Милунке Савић се налази у селу Копривници код Јошаничке Бање и представља родно место велике српске јунакиње. Копривница је село где је она рођена, живела, одакле је кренула у ослободилачке …

Спомен соба се налази у Кући Курсулића у Рашки, улица Ибарска 6. Отворена је 12. новембра 2015. године приликом обележавања 100-те годишњице од боравка Владе Краљевине Србије и престолонаследника Алек …

последње вести

МУЗЕЈСКЕ АКТИВНОСТИ

МУЗЕЈСКЕ АКТИВНОСТИ​