назив изложбе

Од сунцокрета до звезданог неба

аутор

Радови ученика VI разреда ОШ „Сутјеска“, 2003-2023

датум одржавања

04.10.2023.

– 

12.10.2023.

Изложба је организована у оквиру обележавања Дечије недеље са циљем промовисања дечијег стваралштва које, у сваком свом облику, има изузетну вредност и лепоту. Са становишта методике наставе изложба може бити материјал за озбиљан истраживачки и научни рад, јер је лако уочити како су се, током година, мењале вештине, креативност, истрајност и однос према ликовној култури и колико је процес развоја и сазревања деце могуће довести у везу са различитим околностима и утицајима спољашњих фактора на развој њиховог креативног мишљења у одређеном периоду. Са становишта ауторке пројекта и предметне наставнице ликовне културе Анђелије Роглић, магистра сликарства, изложба се може посматрати као ретроспектива њеног континуираног педагошког рада са децом.

На први поглед је лако закључити да су се ученици бавили стваралштвом јадног од најзначајнијих уметника свих времена – Винсента Ван Гога. Иако су сви радови настајали по узору на његових двадесетак најпознатији дела, они нису њихова пука репродукција, већ се на сваком појединачном раду уочава висок ниво личне експресије, која је резултат неспутане дечије маште и креативности. Ту су свима познати мотиви сунцокрета, чемпреса, житних поља, звезданог неба… Додатни стваралачки изазов представљала је задата ликовна, односно сликарска техника, са којом су се ученици први пут срели, а која је подразумевала да пластелин користе као сликарску боју, а не као масу за моделовање, како су га до тада користили. Видљива је њихова тежња да, коришћењем интензивних боја и наглашених комплементарних контраста постигну разигране и веселе форме које је само Ван Гог умео да креира, док им је природа пластелина омогућила да, на картону или шпер плочи, лако постигну импасто фактуру, као најизразитију стилску карактеристику Ван Гогових слика.

Иако, у складу са намером изложбе, ученички радови нису персонализовани, важно је истаћи да се међу ауторима 81 изложеног рада налази велики број ученика који су неки облик уметности изабрали за свој животни позив и који су завршили или тренутно похађају различите уметничке школе и факултете, широм земље. Међу њима има и оних који већ јесу од веселих сунцокрета из школске клупе прерасли у сјајне звезде нашег уметничког неба.

последње вести