назив изложбе

Студеница

аутор

Биљана Вуковић

датум одржавања

12.04.2024.

– 

26.04.2024.

Преко 100 радова изложених на овој изложби (преко 100) само су део цртежа-акварела насталих током 2021, 2022. и 2023. године у Студеници.

Посвећеност, оданост и дубока инспирација коју уметница, деценијама уназад, налази у манастиру Студеница, веома је слојевита и снажна. Од духовности и идентитета места до узвишене уметности која усхићује, од нарочитог осећања и вековног духа времена до прелепе природе, брда и шума, ливада и пропланака, па кроз све мене годишњих доба, живу промену боја и кроз тамошњу посебну светлост….

„Ритмична композиција на овим цртежима невеликог, и нешто мањег формата, кадрирана је, а центар позициониран на пошумљеним зеленим површинама, усамљеним стаблима, oсамљеним стоговима сена на покошеном пољу, и да бојом у хитрим замасима забележи струјање ваздуха, чак и звук ветра док чешља траве, гране и лишће. Пурпурна боја неба, или, по заласку Сунца светлост која трне у врху нацртаних предела, успостављају мистичну вертикалу и онебљују цртеже. […]У корелацији с кретањем Сунца, и сликарка мења свој поглед и позицију са које се удубљује и готово стапа с пределима које овековечује својим делима. У тим кретањима и широким сликаркиним замасима, јасно се осећа радост и разиграност човека и природе.“ (Љ.Д.)

Каталог изложбе можете погледати овде:
https://www.calameo.com/read/006652133095da474a58f

последње вести