Установа

Представа Јефимија – Јелена Мрњавчевић

Текст: Звонимир Костић

Редитељ: Жељко Милошевић

Драматург: Александар Васиљевић

Игра: Тијана Јовановић Николић

Представа Јефимија – Јелена Мрњавчевић по тексту Звонимира Костића праизведбу је имала 1986. године у Београду, а у инсценацији Културне сцене „Мале ствари“ из Требиња у марту 2022.

Једна од најлепших и најдирљивијих прича у нашој историји јесте повест о Јефимији, првој српској песникињи. Њене речи, извезене позлаћеном сребрном жицом, узвишеног духа, споменик су преломног периода у историји нашег народа.

Врхунац Јефимијиног стваралаштва представља „Похвала кнезу Лазару“ извезена на црвеном платну димензија 99 х 66 цм, које је намењено као покров кнежевој глави у кивоту у манастиру Раваници код Ћуприје.

Jефимијини песнички записи спадају у прва остварења жена писаца на европском тлу. После Јефимије историја светске књижевности забележиће име францускиње Кристине де Пизан и руске поетесе, кнегиње Јевдокије.

Монахиња Јефимија рођена у властелинској породици као Јелена око 1350. Била је ћерка кесара Војихне, господара Драме под српским царем Душаном Силним. Удала се за господара моћног византијског града Сера, деспота Јована (Угљеше) Мрњавчевића који је са својим братом краљем Вукашином био савладар српском цару Стефану Урошу V (Нејаком). Њен живот, започетом у сјају високог сталежа убрзо ће добити судбоносни обрт. За кратко време умиру јој син, отац и муж.

Страшне трагедије које су у низу и за врло кратко време задесиле младу жену значиле су потпуни преокрет у њеном животу.

Јелена Мрњавчевић – ћерка, девојка, супруга, владарка, мајка, а потом монахиња Јефимија прича своју емотивну животну причу кроз коју се преплићу бурни историјски догађаји.

Њена причу, поруку и поуку, све што је чинила и учинила за опстанак и будућа покољења, важно је памтити, изнова оживљавати и преносити новим генерацијама.

категорије

Установа
Музејске активности
Манифестације
Издаваштво
Галерија
Биоскоп
Библиотека

последње вести

Остале вести из категорије Установа
Установа
22.07.2023

Помоћница директора Културног центра Новог Сада Сунчица Марковић данас је у име куће угостила представника Центра за културу „Градац“ из Рашке в.д. директо …

Установа
14.04.2023

Легендарни гитарски виртуоз, један од најзначајнијих музичара на Балкану, Влатко Стефановски са својим В3 Триом, наступиће 20. априла 2023. године у Дому к …

Установа
18.10.2022

петак, 21. октобар 2022, у 19.30 Пијаниста Дејан Илијић одржаће у сали Дома културе у Рашкој у Центру за културу „Градац“ солистички концерт, у петак 21. о …

Установа
06.10.2022

Поводом 30 година од оснивања Центра за културу „Градац“ ове јесени биће приређено неколико програма у част ове значајне годишњице. Први у низу планиран је …