Установа

Представа Јефимија – Јелена Мрњавчевић

Текст: Звонимир Костић

Редитељ: Жељко Милошевић

Драматург: Александар Васиљевић

Игра: Тијана Јовановић Николић

Представа Јефимија – Јелена Мрњавчевић по тексту Звонимира Костића праизведбу је имала 1986. године у Београду, а у инсценацији Културне сцене „Мале ствари“ из Требиња у марту 2022.

Једна од најлепших и најдирљивијих прича у нашој историји јесте повест о Јефимији, првој српској песникињи. Њене речи, извезене позлаћеном сребрном жицом, узвишеног духа, споменик су преломног периода у историји нашег народа.

Врхунац Јефимијиног стваралаштва представља „Похвала кнезу Лазару“ извезена на црвеном платну димензија 99 х 66 цм, које је намењено као покров кнежевој глави у кивоту у манастиру Раваници код Ћуприје.

Jефимијини песнички записи спадају у прва остварења жена писаца на европском тлу. После Јефимије историја светске књижевности забележиће име францускиње Кристине де Пизан и руске поетесе, кнегиње Јевдокије.

Монахиња Јефимија рођена у властелинској породици као Јелена око 1350. Била је ћерка кесара Војихне, господара Драме под српским царем Душаном Силним. Удала се за господара моћног византијског града Сера, деспота Јована (Угљеше) Мрњавчевића који је са својим братом краљем Вукашином био савладар српском цару Стефану Урошу V (Нејаком). Њен живот, започетом у сјају високог сталежа убрзо ће добити судбоносни обрт. За кратко време умиру јој син, отац и муж.

Страшне трагедије које су у низу и за врло кратко време задесиле младу жену значиле су потпуни преокрет у њеном животу.

Јелена Мрњавчевић – ћерка, девојка, супруга, владарка, мајка, а потом монахиња Јефимија прича своју емотивну животну причу кроз коју се преплићу бурни историјски догађаји.

Њена причу, поруку и поуку, све што је чинила и учинила за опстанак и будућа покољења, важно је памтити, изнова оживљавати и преносити новим генерацијама.

категорије

Установа
Музејске активности
Манифестације
Издаваштво
Галерија
Биоскоп
Библиотека

последње вести

Остале вести из категорије Установа
Установа
17.05.2024

Ненад Јездић у Рашки – Сигурно ћу играти КЊИГУ О МИЛУТИНУ на Косову и Метохији. https://www.youtube.com/watch?v=kX7hMJmdoKs&ab_channel=kopernikusrtvras …

Установа
14.05.2024

Са слајдовском презентацијом тока експедиције.Аутор: Иван Станковић, председник агенције Цоммунис и водитељ ТВ емисије „Шта сам теби и ко сам себи”Разговор …

Установа
14.05.2024

Поштовани суграђани, због немогућности да се представа „Књига о Милутину“ одигра у Косовској Митровици и Лепосавићу, 14. и 15. маја, Центар за културу „Гра …

Установа
19.04.2024

У суботу 20. априла у Дому Културе биће одиграна монодрама „Рече ми један чоек – ћераћемо се још кад будем млађи“ коју изводи наш прослављени глумац Петар …