Манифестације

Дани краљице Јелене 6-12. јун 2023.

Традиционална манифестација „Дани краљице Јелене“ негује сећање на владарку и светитељку, краљицу Јелену, жену краља Уроша I. Поред тога манифестација на оригиналан начин представља историју рашког краја. Низ вишедневних културно-уметничких догађаја попут изложби, позоришних представа, предавања, радионица, концерата, спортских турнира и дечијег програма, који се том приликом одвијају у Рашки и порти манастира Светих Благовести – Градац постају део културне традиције Рашке.
У овогодишњем програму учествују различити стручњаци, познати професори, уметници, духовници, глумци, музичари и културно-уметничка друштва.

Првог дана, 6. јуна са почетком у 12 часова у Дому културе у Рашки одржаће се трибина за децу основних школа Безбедност деце на интернету. Много је предности које нам доноси интернет и модерна технологија, али морамо бити опрезни јер коришћење те мреже носи и много ризика и зато је веома важно да се подигне свест о опасностима и изазовима коришћења интернета. Свест о информационој безбедности мора да се развија од најранијег узраста. Важно је да деца, родитељи и наставници буду едуковани и информисани о предностима, ризицима и начинима безбедног коришћења интернета.

У четвртак, 8. jуна у Основној школи „Јошаничка бања“ од 13 часова биће одржана радионица израде бројаница Због тебе бројим, због љубави постојим. Cестринство манастира Градац у оквиру oве радионице показаће технике и начине прављења бројаница које се практикују у манастиру. Вођа радионице је монахиња Тамара Миладиновић. Само прављење бројаница може имати терапијско дејство као и сваки ручни рад. Свака бројаница може бити уникат. Поред тога што креативно ствараш својим рукама можеш направити несвакидашњи поклон онима којима желиш да покажеш љубав.

У оквиру „Дана краљице Јелене“ и ове године за децу основношколског узраста је предвиђена радионица мозаика Каменчић један сам није вредан у порти манастира Градац. Вођа радионице је Љиљана Ривић. Идеја радионице је да деца у три дана сусрета кроз групни рад ураде свако по неки део мозаика. Склоп духовног и уметничког је најбољи начин приказати деци и објаснити важност неке личности, а с друге стране дати им дозволу да могу да створе нешто што је од велике важности и за њих и за друге који су посматрачи једног дечијег дела које остаје иза њих . Деветог јуна радионица ће бити одржана од 13 до 16 часова, десетог јуна од 10 до 13 часова и 11. јуна од 10 часова.

Деветог јуна од 18 часова можете присуствовати и отварању изложбе Републичког завода за заштиту споменика HELENA, SERBIAE REGINA у галерији Центра за културу Градац.

Када је, пре више од једног века чувени Габријел Мије током својих истраживaња у Србији, у потрази за византијским сликарством направио прве фотографије, тада оронуле и запуштене задужбине – краљице Јелене Анжујске, сигурна сам да није ни слутио да ће 116 година касније, у француској престоници, у кварту Бобур, преко пута једног од највећих светских музеја савремене уметности,  манастир Градац у свом пуном сјају бити почасни гост. Као што је Бели Анђео из Милешеве симбол највећих сликарских достигнућа средњег века, тако је манастир Градац симбол личности и живота своје ктиторке – просвећене средњовековне српске краљице, монахиње и светитељке Јелене Анжујске – истакла је Данијела Ванушић на отварању изложбе у Паризу.

Након изложбе од 18:30 часова следи предавање др Дубравке Прерадовић – Поставили су темеље истраживањима Градца Габријел Мије и његови ђаци и сарадници.

Др Дубравка Прерадовић је научна сарадница Балканолошког института САНУ. Др Прерадовић је први лауреат награде „Александар Дероко“ коју је добила 2021. године за пројекат „Габријел Мије и истраживања старе српске архитектуре“, који чине изложба одржана у Галерији науке и технике САНУ, каталог изложбе и зборник научних радова.

У суботу, 10. јуна oд 10 часова у Спортској хали у Рашки одиграће се турнир у одбојци за децу Сервирај за радост. Организатор турнира је је одбојкашки тренер Драгиша Живковић.

У време када смо сви много времена проводимо за екранима важно је истаћи значај бављења спортом од најранијег узраста, неговање тимског духа и дечје радости.

10. јуна од 16 часова очекује вас стручно вођење кроз изложбу.

Изложба HELENA, SERBIAE REGINA, по замисли ауторског тима, је састављена из три целине. Прва целина је посвећена краљици Јелени, занимљивој личности католичког порекла која је удајом за краља Уроша I постала део српске владарске породице Немањића. Други сегмент изложбе је посвећен Јелениној најважнијој задужбини, православном манастиру Градац. Његов католикон – Благовештенски храм – представља, како по својој архитектури и скулптури, тако и по живопису, један од најзначајнијих и најлепших остварења српске уметности XIII века. Трећа целина показује систематско настојање и бригу Републичког завода за заштиту споменика културе да током XX века и у првим деценијама XXI столећа спречи и заштити урушавање градачке цркве – истиче  доцент др Драгана Павловић, историчар уметности.

А од 17:30 часова следи трибина професора Предрага Драгутиновића Задобити дар љубави. Наслеђе краљице Јелене.

На питање  Да ли је љубав дар или се љубав стиче? професор Предраг каже: На ово питање нема теријског одговора. На њега се одговара животом достојним Божјег позива. Један такав живот водила је краљица Јелена. Ушавши у наслеђе божанске љубави дароване Цркви Христовој, она није била само пасивни прималац исте, већ активни делатник, сведочећи “веру која кроз љубав дела”. Она нам је тако предала оно што је примила, она је умножила дар љубави и дала нам га у наслеђе.

20 часова у Дому културе у Рашки следи позоришна представа ВОЗ, Звездара театар из Београда у режији Воје Брајовића. У представи играју Сергеј Трифуновић и Воја Брајовић.

У недељу, 11. јуна од 9 часова вас позивамо на СВЕТУ ЛИТУРГИЈУ коју ће улепшати појање дечјег хора Црквене општине новосадске.

Након Свете Литургије следи концерт групе Калем у порти манастира Градац. Калем је састав који изводи традиционалну музику балканских простора, одевену у ново рухо. Њена лепота је у једноставности и идеји коју носи – приближити савременог човека културном наслеђу које ово поднебље чува.

Након концерта уследиће наступ дечјег хора Ђурђевак (Многи „Ђурђевчићи“ започињу своје хорско чланство од своје четврте године и осим што расту физички, и духовно узрастају певајући Господу па тако од малих Ђурђевака израсту велики Ђурђевци и тако настане још једна група под називом Етно група Ђурђевак) и Свети Ђорђе (Црквени хор при цркви Светог великомученика Георгија из Ужица. У свом граду хор редовно учествује својим појањем на Светој Литургији сваке недеље као и на многим верским празницима у славу Бога и његових светих) и наступ Националног хора АVIA ARHANGELI, Завичајно друштво Стара Павлица.

Такође, можете присуствовати завршетку радионице мозаика Каменчић један сам није вредан  и изложби Гастрономија рашког краја и РАДИОНИЦИ ОСЛИКАВАЊА фрагмената зидног сликарства коју ће водити мср Маријана Протић из Републичког завода за заштиту споменика културе. 

Последњег дана, 12. јуна од 14 часова у Дому културе у Рашки одиграће се представа за децу Велики свет мале Зое у режији Александре Ђурић. У представи играју Тијана Јаковљевић, Александра Ђурић и Петар Михаиловић.

Организатори „Дана краљице Јелене“ су Општина Рашка, Туристичка организација Рашка, Центар за културу Градац, сестринство манастира Градац и Средња школа Краљица Јелена.

Добро дошли!

категорије

последње вести

Остале вести из категорије Манифестације
Манифестације
08.06.2024

Наслеђе Краљице Јелене Недеља 9.6.2024. – Порта манастира Светих Благовести, Градац 14.00 – Венчање за вечност, колективно венчање

Манифестације
08.06.2024

Наслеђе краљице Јелене Недеља, 9.6.2024. – Порта манастира Градац 11.00 – Слободан Тркуља & Балканополис – концерт

Манифестације
07.06.2024

Музичко-поетски кабаре „Да, то су били дани“ је спој различитих музичких и поетских традиција, оваплоћених кроз баштине разних стваралаца, који нас подсећа …

Манифестације
06.06.2024

Прича о три брата – Вукану, Стефану и Растку – синовима великог жупана Стефана Немање. Ово је прича о одрастању, сазревању, о страховима, о великим дилемам …