Галерија

Најава изложбе: СОПОЂАНСКА ВИЂЕЊА: традиција и континуитет

У понедељак, 18. марта 2024. године у 19.30, биће отворена изложба радова 46. и 47. сазива ликовне колоније „Сопоћанска виђења“ (2021, 2022).

Изложба је плод сарадње Галерије Центра за културу „Градац“ и Галерије ММЦ Културног центра Нови Пазар и организује се са циљем да подсети рашчанску публику на ову значајну колонију и на радове из њеног богатог фундуса, које је у Галерији „Градац“ видела давне 1998, 1999 и 2000. године.

Изложба скреће пажњу јавности и на чињеницу да уметност није само скуп радова показан на изложби (и сабран у збирци), већ да уметност има специфичну моћ комуникације, која се огледа у невидљивој емоционалној реакцији која се дешава између гледаоца, уметничког дела и уметника ствараоца – у било ком времену и било ком простору.

Према блиским замислима селекторке 46. сазива колоније Соње Милићевић и Савета Галерије ММЦ, Културног Центра Нови Пазар, који је одабрао учеснике 47. сазива, ова два сазива окупила су, поред уметника из Србије и еминентне уметнике из Црне Горе и Босне и Херцеговине. Незаобилазно учешће локалних уметника, даје овој колонији посебну димензију. Њихова двострука улога домаћина и потврђених уметника, у међусобној комуникацији, заједничким обиласцима града и размени стваралачких идеја и искустава, драгоцен су допринос утиску добродошлице уметницима који долазе из других средина.

На изложби ће бити представљени радови уметника из Београда ‒ Нина Ивановић, Марко Лађушић, Жељка Момиров, Драган Сиљаноски и Теодора Николић; из Крагујевца – Марија Јанићијевић, из Ниша и Нишке Бање – Ивана Станковић и Александар Девић, из Подгорице ‒ Биљана Кековић; из Рожаја − Исмет Хаџић; из Сарајева ‒ Нела Хасанбеговић и Даниел Премец, као и уметници из града домаћина Новог Пазара ‒ Мухамед Ђерлек, Решад Пртинац, Муриз Чоковић, Азра Хамзагић и Давуд Турковић.

Сви они су на себи својствен начин артикулисали перцепције, искуства, доживљаје, сећања или личне преокупације уоквирене инспиративним простором и савременим тренутком, као и значења везана за њих.

На свечаном отварању изложбе говориће Амра Хоџић Јејна, уредница изложбеног и трибинског програма, у име организатора Ликовне колоније „Сопоћанска виђења“, као и Соња Милићевић, у својству кустоскиње Галерије „Градац“ и селекторке 46. сазива Ликовне колоније „Сопоћанска виђења“.

Добродошли!

категорије

последње вести

Остале вести из категорије Галерија
Галерија
17.04.2024

У петак, 19. априла 2024. године у 19.30 сати, биће представљена књига МЕНИ СУ РЕКЛИ ДА ВИ ПОСТОЈИТЕ, ауторке Данијеле Марковић. Данијела Марковић рођена ј …

Галерија
10.04.2024

У петак, 12. априла 2024. године у 19.30, биће отворена изложба цртежа-акварела, под називом СТУДЕНИЦА, ауторке Биљане Вуковић. Преко 100 радова изложених …

Галерија
08.02.2024

У петак, 9. фебруара 2024. године у 19.30, биће отворена изложба копија фресака Јарослава Кратине из Збирке Факултета ликовних уметности Београд. Први пут …

Галерија
18.01.2024

У петак, 19. јануара 2024. године у 19.30, биће отворена изложба ауторке Далиборке Ђурић. (Извор:https://mpu.rs/izlozbe/avatarizacija/) Постојање електронс …